Vindtur til Kyrkjedøri

yrlogo
Fottur
03:00
Barnevennlig
Hele året
Gradering: Middels

Kyrkjedøri er et av de mest markante landemerkene i Skarvheimen. Og dette passet kan du ikke bare se tydelig, du kan også kjenne det. Som en åpen dør kanaliserer det vinden gjennom Hallingskarvet.

For å komme til Kyrkjedøri følger du stien fra Finse mot Raggsteindalen. Du går opp bakken på sørøstsiden av Jomfrunuten og fortsetter nordøstover innover. Etter hvert vil du se en stor åpning i Hallingskarvet.

Inntegningen på kartet viser sommerruten, vinterløypen går via Sanddalsvatnet og Flakavatnet.

Vel oppe i Kyrkjedøri vil du merke at vinden blåser fra sørvest eller nordøst. Så mange flere alternativer finnes ikke, med mindre det er vindstille. Hold en våt finger opp i luften hvis du er i tvil om vindretningen.

Vinden følger dalens retning. Når luften nærmer seg et fjell, må den vike unna. Den kan enten gli over fjellet eller blåse rundt det. Hva som skjer, avhenger av hvor sterk vinden er, hvor stabil luften er, og ikke minst av hvor stort fjellet er.

Ofte vil du også merke at det blåser mer i Kyrkjedøri enn på resten av turen. I det trange passet blir luften presset mellom fjell på begge sider. Like mye luft må passere gjennom den trange åpningen som i den videre dalen sør- eller nordsiden. Det kan den bare gjøre ved å sette opp farten. Derfor blir vinden spesielt sterk i trange daler og skar.

Klar for pause? Midt i Kyrkjedøri ligger en stor stein. Når det er snø, kan du se effekten av vinden også på den. Rundt store steiner dannes det ofte groper i snøen, fordi varme fra steinen smelter snøen eller hindrer den i å legge seg. Dette ser vi mer av etter hvert som solen varmer mer utpå våren.

Når det først er dannet en grop rundt steinen, blir vinden kanalisert gjennom den, akkurat som gjennom Kyrkjedøri. Hvis du sperrer for vinden med en sekk eller to, kan gropen være en fin rasteplass.

UiB/Turspor: Patrik Bohlinger og Ellen Viste

Totalt: 9881 m
Høyeste punkt: 1621 m
Laveste punkt: 1227 m
Total stigning: 515 m
Total nedstigning: -218 m
Last ned GPX-data

Kollektivtransport

Tog til Finse