Tur til verdens største Pløyeblokk

yrlogo
Sykkeltur
01:00
Barnevennlig
Mai, Jun, Jul, Aug, og Sep
Gradering: Enkel

I dalsiden over hyttefeltet nord for Finse ligger en stein som er så spesiell at den har fått sitt eget navn: Finseblokka. Du når den på en kort tur fra Finsehytta eller stasjonen.

Fra stasjonen krysser du jernbanelinjen og følger den merkede ruten mot Geiteryggshytta over Sankt Pål. Når du har passert de siste hyttene, vil du se en stor granittblokk like ved stien. Den har ligget der siden den store innlandsisen fra istiden smeltet bort under den for cirka 9000 år siden.

Det vil si, den svære steinen ligger ikke i ro. Den pløyer seg nedover og har laget et plogspor bak seg. Derfor kalles den en pløyeblokk. Foran blokken kan du se en voll av jordmasser som den har dratt med seg på ferden.

Selv om det nok finnes større slike blokker, er pløyeblokken på Finse den største som er dokumentert. Den veier 364 tonn og rugger seg nedover dalsiden fordi bakken under den fryser om vinteren og tiner om sommeren. Is har større volum enn vann, så når vannet i jorden fryser, blir underlaget tykkere, og steinblokken flyttes utover. Når isen tiner, faller blokken loddrett ned, litt lengre nede i dalen enn den var da frosten kom.

Det går ikke så fort, bare 0,5 centimeter i året. Det kan man regne ut fordi man vet hvor langt pløyeblokken har beveget seg siden isen smeltet bort for 9000 år siden.

På vei tilbake igjen kan du prøve å beregne hvor lenge det vil gå før Finseblokka krysser jernbanesporet.

UiB/Turspor: Kerim Nisancioglu og Ellen Viste

Hardangervidda

Totalt: 596 m
Høyeste punkt: 1299 m
Laveste punkt: 1223 m
Total stigning: 76 m
Total nedstigning: 0 m
Last ned GPX-data

Adkomst

Skal du kjøre bil østfra anbefaler vi at du parkerer på Geilo eller Ustaoset. Kommer du vestfra anbefaler vi parkering på Voss. Så tar du toget videre til Finse.

Finn via google-map

Kollektivtransport

Tog til Finse stasjon fra Oslo eller Bergen.