Fra stasjon til stasjon på Finse

yrlogo
Fottur
01:00
Barnevennlig
Hele året
Gradering: Enkel

Selv om de fleste du møter på Finse traver av gårde, kan du også snuble over folk som står krumbøyd med hodet i lyngen. En kort tur fra togstasjonen til forskningsstasjonen viser deg hvorfor. Finse er høysete for høyfjellsstudier.

Følg veien sørøstover fra togstasjonen. Etter 400 meter passerer du krysset med veien ut til Finsehytta, og etter nye 400 meter demningen ved utløpet av Finsevatnet. Etter nye 3–400 meter kommer du til en sti som går ned til høyre.

Foran deg nede ved vannet kan du se to avlange, svarte bygninger. Dette er Finse alpine forskningsstasjon. Du kan komme dit enten ved å følge stien ned til høyre eller ved å fortsette langs veien.

Stasjonen eies av Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo, og i høysesongen fra slutten av juni til september vrimler det av forskere der. De studerer planter, dyr, berggrunnen, breisen, været og klimaet.

Ikke alle er nordmenn. Stasjonen er en del av et internasjonalt nettverk av cirka 50 arktiske forskningsstasjoner og blir ofte brukt av utenlandske forskere. At stasjonen ligger i et hardt klima og likevel er tilgjengelig hele året, gjør det lettere for forskerne å studere arktiske forhold her enn om de skulle dra til Grønland eller Antarktis.

Fra høyden før du går ned mot forskningsstasjonen, kan du også se en høy mast og noen andre instrumenter nede ved vannet. Dette er den offisielle værstasjonen på Finse. Når du hører på radioen at det er minus fem grader på Finse, er det målt akkurat der.

Skulle du snuble over noen krumbøyde forskere, spør dem hva de driver med!

UiB/Turspor: Kerim Nisancioglu og Ellen Viste

Hardangervidda

Totalt: 1551 m
Høyeste punkt: 1225 m
Laveste punkt: 1203 m
Total stigning: 19 m
Total nedstigning: -32 m
Last ned GPX-data

Adkomst

Tog til Finse fra Oslo eller Bergen

Finn via google-map